عضو کمیسیون انرژی مجلس: فاز 12 «کلید» توسعه فازهای باقیمانده پارس جنوبی است

سه شنبه بیست و یکم بهمن ماه 1393

دانش ناشی از تجربه فاز 12 پارس جنوبی، مسیر توسعه‌ای پروژه‌های باقیمانده پارس جنوبی را هموار کرد، «تحریم‌ها» سبب شد از ساخت داخل برای تکمیل فاز 12 شایسته‌تر استفاده شود.

سیدهاشم بنی‌هاشم چهارم، در مورد در آستانه قرار گرفتن گشایش رسمی فاز 12 پارس جنوبی اظهار کرد: این فاز در حالی پیشتاز شده‌است که در جریان مراحل ساخت با تنگناهای شدید از محل تامین قطعات روبرو شد و این مسئله ناشی از تحریم بود، اما ساخت داخل و بهره‌گیری از تکنولوژی داخلی جایگزین آنها شد و از این منظر فاز 12 تجربه‌ای ارزنده در حوزه فنی محسوب می‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: استفاده از ساخت داخل در فاز 12 افزون بر تکمیل این پروژه، سبب شد مسیر توسعه‌ای دیگر فازهای باقیمانده همواره شود، زیرا هم‌اکنون تجربه فاز 12 وجود دارد.

این نماینده دوره نهم مجلس افزود: فاز یاد شده، از بزرگترین پروژه‌های پارس‌جنوبی است که با ورود به مدار، تولید و پالایش گاز کشور را حدود 75 میلیون مترمکعب در روز افزایش می‌دهد.

نماینده مشهد و کلات در مجلس با اشاره به گستردگی فعالیت‌های انجام شده در فاز 12 گفت: عددی که فاز 12 به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه می‌کند در واقع قابل توجه است، بنابراین تجربه فاز 12 از منظر تولید گاز هم بااهمیت است.

عضو کمیسیون انرژی افزود: افزایش توان تولید و انتقال گاز منجر به اطمینان بخشی به پایداری شبکه به خصوص در وضع پیک مصرف می‌شود.

بنی‌هاشمی با اشاره به ذخایر گاز ایران و رتبه جهانی آن افزود: ایران نخستین دارنده ذخایر گاز است، بنابراین این سوال مطرح می‌شود که ما چگونه باید به شیوه‌ای شایسته از این ذخایر استفاده کنیم؟

عضو کمیسیون انرژی افزود: خام‌فروشی گاز شایسته نیست از این رو باید با ایجاد تاسیسات پالایشی و پایین‌دستی، آن را به محصول‌های دیگر- با ارزش افزوده فراوان- تبدیل کرد.

این نماینده مجلس گفت: گاز سرمایه کشور است و افزون بر این، استخراج و انتقال آن از دریا و خشکی با سختی فراوان انجام می‌شود. با وجود این، باید به مرحله‌ای از تبدیل آن به محصول‌های دیگر دست یابیم که نیاز به صادرات خام آن احساس نشود.

دولت یازدهم، با اولویت‌بندی فازهای با پیشرفت بالا توانست با صرف منابع محدود، بخش عمده‌ای از برنامه افزایش تولید گاز را محقق کند و هزینه بهره‌برداری را کاهش دهد، زیرا برخی اعضای کمیسیون برنامه‌و بودجه اعتقاد دارند با بهره‌برداری از هر فاز پارس‌جنوبی می‌توان از محل عواید آن، دیگر فازها را تأمین سرمایه کرد.

به نظر می‌رسد در صورت اجرای این راهبرد روند توسعه در پارس‌جنوبی در برابر تکانه‌های اقتصادی مقاوم شود، این امر با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی همسانی دارد.

فاز ١٢ پارس جنوبی به‌عنوان بزرگترین پروژه صنعتی ایران هم‌اکنون در آستانه بهره‌برداری رسمی قرار دارد. فاز ١٢ واقع در بلوک جنوب‌شرقی حوزه گازی پارس‌جنوبی و حاشیه خط مرزی با کشور قطر با مساحتی حدود ٢٠٦ کیلومترمربع واقع شده‌است. تأسیسات خشکی این فاز در منطقه تنبک (٦٥ کیلومتری شرق عسلویه) قرار دارد.